Yazdır

Yosef ve Yaakov'un Oğullarının BirleşmesiYosef, nesiller boyunca, ailenin kardeşler arasında bir nefret yarattığını fark etmiştir.

Bu durumu düzeltmek için, büyük bir sınama planlayıp, sahnesini hazırlar... Tora'da tam Yosef'in hikayesinin ortasında çok ilginç bir olay meydana gelir.

Birdenbire hikaye durur. Yosef'i bir süreliğine Mısır'da bırakırız ve Kenaan'da yaşayan 12 kardeşin 4.sü olan Yeuda ile devam ederiz. Ve tam bu anda neden birdenbire Yeuda'nın hayatının bu bölümünün anlatıldığını da anlayamayız. (Bereşit kitabı, 38. Bölüm)

Yeuda'nın 3 oğlu olduğunu ve en büyüğünün de Tamar adında bir kadınla evli olduğunu öğreniriz. En büyük oğlan ölür. Ve Yahudi yasalarına göre Tamar'la ikinci büyük oğlan evlenir. O da ölür. Tamar, diğer kardeşle evlenecekken Yeuda bunu durdurur. Tamar, Yeuda'nın kanunlara uymayacağını anlar ve kendisinin de çocuksuz bir şekilde yaşlanıyor olduğunu fark edince, kontrolü eline almak ister.

Tora'nın anlattığına göre Tamar bir fahişe kılığına girerek Yeuda'yı kandırır. Yeuda, hizmeti karşılığında Tamar'a bir keçi önerir. Bu arada Tamar, Yeuda'nın eşyalarını ve mührünü alır. Yeuda, keçiyi vermek için geldiğinde ‘fahişe' ortalıklarda yoktur.

Bu olaydan kısa bir süre sonra, Tamar'ın hamile olduğu anlaşılır ve yarattığı bu karışıklık yüzünden ölümle cezalandırılır. Buna rağmen, Tamar, Yeuda'nın çocuğun babası olduğunu söyleyerek onu utandırmaz. Bunun yerine, eşyalarını ve mührünü bir istekle geri gönderir: "Lütfen bunların ait olduğu kişiyi tanıyın".

Bu sözcükler, Yeuda'nın, babası Yaakov'a, Yosef'i esir olarak sattıktan sonra söyledikleriyle aynıdır. O zamanlar, Yosef'in gömleğini alıp keçi kanına bulamışlar ve Yaakov'a vermişler, Yosef'in vahşi hayvanlar tarafından parçalandığını söylemişlerdi.

Kendi hatasını hatırlatan bu sözcükleri duyunca Yeuda: "Tamar benden çok daha ahlaklı bir insandı" diye bir itirafta bulunmuştur.

Suçunu kabul ederek, Yeuda, Tora'da sorumluluğu üstlenen ilk kişi olmuştur ve samimi olarak kalben yapılan pişmanlığın sembolü haline gelmiştir. Bu olayda, kendisi Yahudi bir lider modelidir ve gelecekteki krallık da Yeuda'nın soyundan gelecektir.

Kral David ve Kral Şlomo, gelecekteki Maşiah gibi onun soyundan geleceklerdir. Aslında Yahudiler, Yeuda'dan sonra ‘Yahudi ‘olarak anılmaya başlanacaktır. Şimdi de hikaye, diğer kardeşlerin pişmanlıklarına ve Yosef'le birleşmelerine sahne olacaktır.

KURAKLIK

Bu arada, kuraklık gelip çatar. Kuraklık, sadece Mısır'ı değil, tüm Ortadoğu'yu etkisi altına almıştır ve Mısır, - ileri görüşlü Yosef sayesinde - buğday depolayan tek ülkedir.

Yaakov, oğullarını alışveriş için gönderir. Sadece, Yosef'in öz kardeşi ve en sevdiği karısı Rahel'in diğer oğlu Binyamin'i yanında tutar, çünkü onu hiçbir şekilde riske atmak istememektedir

Kardeşler, Mısır'a gelirler. Danışmanın önünde eğilirler ve aslında onun seneler önce esir olarak sattıkları kardeşleri olduğunu anlayamazlar.

Ne de olsa, Yosef, Mısır'lı gibi giyiniyor, Mısır'lı gibi yürüyor ve Mısır'lı gibi konuşuyordu. Yosef, nesiller boyunca ailenin kardeşler arasında bir nefret oluşturmuş olduğunu fark eder. Ve artık bundan kurtulmanın gerektiğini düşünerek, bunun için tek çözüm yolunun da pişmanlıktan geçtiğine karar verir. Yahudilik'te pişmanlık, kendini aynı durumda bulduğun zaman, hatanı tekrar etmemek demektir.

Değiştiğini göstermektir. Yosef de, o an, kardeşlerini yeniden aynı duruma sokmak için çok iyi bir fırsat olduğunu düşünür.

SINAMA

Böylece, Yosef kardeşlerini casus olmakla suçlar. Onlar ise, casus olmadıkları konusunda ısrar ederler, sadece kardeş olduklarını, evde bir kardeşleriyle babaların da bulunduğunu anlatmaya çalışırlar.

"Eğer bu söyledikleriniz doğruysa" der Yosef, "eve gidip kardeşinizi buraya getirin." Şimdi hepsi birden başlarına bu olayın, eskiden kardeşleri Yosef ‘e yaptıkları için geldiğini kavramaya başlar. Ve şimdi de Binyamin'i getirmek zorundadırlar.

Eğer ona bir şey olursa, babalarının bunu kaldıramayacağının hepsi farkındadır. Fakat Yosef ısrar eder ve onların geri gidip kardeşlerini getirmesini sağlar.

Sonra, Binyamin'in çantasına gümüş bir kadeh koyar ve onu hırsızlıkla suçlar. Fakat tüm kardeşleri salıverip sadece Binyamin'i esir alarak cezayı çekmelerine karar verir. İşte bu sınamadır. -Kendilerini kurtarmak için kardeşlerine sırt mı çevireceklerdir?

Fakat onlar artık değişmişlerdir ve aynı hatayı bir kez daha tekrarlamayacaklardır. Yeuda sertçe tartışır ve kardeşi Binyamin yerine kendisinin esir olarak alıkoyulmasını ister.

Bununlar birlikte Yosef ağlamaya başlar ve sonunda gerçek kimliğini açıklar: "Ben Yosef'im. Babam hala hayatta mı?

Kardeşlerin şok olmuş bir halde, yıllardır kayıp olan, şimdi de danışman olan kardeşlerine bakmaları Tora'daki en muhteşem anlardan biridir.

İLAHİ PLAN

Bundan sonra Yosef, Yahudi tarihini anlamak açısından yapılan en önemli açıklamalardan birini yapar:

"Şimdi endişelenmeyin, Beni buraya sattığınız için kendinize kızmayın. Tanrı, beni sizlerin önüne çıkardı. 2 senedir kuraklık var bu topraklarda ve önümüzdeki 5 yıl da tarlalarda ne ekin olacak, ne hasat. Tanrı, sizin yaşamanızı garanti altına almak için beni önünüze çıkardı. Beni buraya getiren siz değil, Tanrı'dır ve, Tanrı beni firavunun babası ve tüm eviyle Mısır'ın başı yapmıştır." (Bereşit 45: 5 8)

Rabiler'in Yahudi tarihini açıklayan en önemli sözlerinden biri ,"Tanrı hastalıktan önce çaresini yaratır" sözleridir.

Bu dizinin başında, tarihi, bir amaçla kontrol edilen süreç olarak açıklamıştık. Kararlarımız bir fark yaratır fakat bizlere, amaçlanan sona ulaşacağımıza dair söz verilmiştir. Buna göre, hangi yolu seçersek seçelim, Tanrı her zaman kendi amaçlarına ulaşacaktır. Küçük parçaları yerlerine yerleştirecektir.

Olaylar gerçekleşirken, küçük parçaların yerlerine nasıl tam olarak oturduğunu göremiyoruz fakat her şey bittikten sonra tüm olayların bir nedeni olduğunu anlayabiliyoruz. Tanrı'ya inanılmaz bir güveni olan akıllı Yosef, köleliğinin İlahi bir planın bir parçası olduğunu anlamıştı, çünkü bu olay çok büyük kozmik tarihi bir sürecin bir bölümüydü.

YAP - BOZ BULMACASI

Yahudi tarihi dev bir yap-boz gibidir. 6.000 parçası vardır. Her bir parça 1 yıl demektir. Ve kapağında, yap- bozu tamamlayınca neyin oluşacağını size gösteren bir kutu yoktur elinizde. İlk bir kaç parçayı yerlerine yerleştirmek için - Yosef'in yaptığı gibi - çok büyük çaba harcamak gerekir.

Fakat ilerledikçe - bazı şeyler gerçekleşmeye başlar: Resim oluşmaya başlar, her şey birbirine uymaya başlar, dışarıda kalan bir parça olmaz, sona yaklaştıkça işiniz kolaylaşır. Bu insanlık tarihi ve pek tabii ki de Yahudi tarihidir. Her şey birbirine uyar ve hiçbir şey kaza değildir. Her şeyin bir nedeni vardır. Ve geriye dönüp baktığınızda her olayın ne kadar mantıklı olduğunu ve uyum sağladığını görebilirsiniz.

Yosef de bunu görmüştür. Babasına haber yollamış, Yaakov da mutluluktan dört köşe olmuştur. Yıllarca oğlunun ölmüş olduğunu düşündükten sonra, dramatik bir birleşme, karşılaşma yaşamışlardır. Tüm Mısır, danışmanlarının ailesini görebilmek için onları karşılamaya gelmişlerdir. Hepsi de Yosef'in kehanetleri doğru çıktığı için, onun önünde eğilmektedir.

Daha sonra, firavun, tüm aileyi yaşamaları için Mısır'a davet eder. Ve onlar Mısır'a gelip beraberce yaşamaya başlarlar. Tora, Yaakov, 12 oğlu, karıları ve çocukları da dahil olmak üzere 70 bireyin

Mısır'a girdiğini söyler. Yahudi ulusunun çekirdeği, Mısır'a ulaşmışlardır. Ve yine, bir diaspora ülkesine gelen Yahudi kitlesiyle karşılaşıyoruz.

Mutlulukla karşılanmışlardı. Goşen topraklarında en güzel araziler onlara verilmişti. Mutluluk ve zenginlik içinde yerleşmişlerdi. Her şey çok güzel bir şekilde devam ediyordu, ta ki Mısırlılar, onların çok rahat bir şekilde yaşadıklarını fark edinceye kadar.

Fakat burada, Bereşit kitabı son bulur. - Yaakov ve Yosef'in ölümleriyle - Her şey hala iyidir. Ortaya çıkacak problemler Şemot kitabında anlatılacaktır.