Yazdır

son günİlk partinin gecesinde, Ahaşveroş uyumakta güçlük çekmektedir.

O gün yaşadığı olaylar aklını kurcalamaktadır. Ahaşveroş, Ester'in, hayatını tehlikeye atma pahasına kendisiyle konuşmak istemesinin, ertesi günkü davette dile getireceği dileğinin büyük bir şey olduğu anlamına geldiğini düşünür. Aynı zamanda, Ester'in isteğinin kişisel bir şey olamayacağını, zira bir kraliçe olarak zaten her şeye sahip olduğunu da dikkate alır. Ahaşveroş'un bildiği kadarıyla, Ester (kendilerinden hiç bahsetmediğine göre) akrabalarının kim olduğunu bilmemektedir. Bu da Ester'in, yakınları için de bir şey istiyor olamayacağını göstermektedir. Ester'le arasında bir bağlantı olabileceğini düşündüğü tek kişi Mordehay'dır. Mordehay'ın, ailesini kaybetmiş olan Ester'i küçüklüğünden beri yetiştirdiğini ve bu sebeple aralarında, ailesel olmasa da, baba-kız arasında olacağı türden duygusal bir bağ olduğunu bilmektedir. Ancak Ahaşveroş, Ester'in Mordehay için herhangi bir istekte bulunmasının, ancak Mordehay bunu hak edecek bir davranışta bulunduğu takdirde mümkün olabileceğinin de farkındadır. Bu düşüncelerle, kendisi ile ilgili olayların kaydedildiği, krallık hatıra defterinin getirilmesini emreder. Bu şekilde, Ester'e, kral için yapmış olduğu herhangi bir şey için Mordehay'a gerekli ödülün verildiğini söyleyebilecek ve bu şekilde, özel bir istekte bulunmasını engelleyecektir.

Sabah yaklaşmaktadır. Kralın hizmetkarları, kitabı Ahaşveroş'a getirirler. Kralın özel hizmetkarları olan bu kişiler, Aman'dan nefret etmektedirler. Devamlı olarak Aman'a saygı göstermek ve onu övmek zorunda bırakıldıkları için, kendisine diş bilemektedirler. Aman'ın Mordehay'a duyduğu kinin de farkındadırlar. Aman'ı bir şekilde küçük düşürmek için bir fırsat çıktığı takdirde, bunu kullanmak için tereddüt bile etmeyeceklerdir.

Kral, kitaptaki Mordehay ile ilgili bölümlerin kendisine okunmasını ister. Okudukları arasında, Mordehay'ın, Ahaşveroş'a yönelik bir suikast planını, Ester aracılığıyla ihbar ettiğine dair bölüm vardır. Ahaşveroş, Mordehay'ın bu hizmeti için nasıl ödüllendirildiğini sorduğunda da, hizmetkarlar, Aman'ın düşmanı Mordehay için hiçbir işlem yapılmadığını gözleri parlayarak iletirler. Ahaşveroş, Ester'in o gün düzenleyeceği davete kadar Mordehay'ın ödüllendirilmesini istemektedir. Mordehay'ın bu hizmeti karşılığında önemli bir ödüle layık olduğunun bilincindedir ve bu işlemin, Ester'in davetine kadar yapılmaması halinde, Ester'in haklı olarak oldukça yüklü bir ödül istemek için sağlam bir dayanağı olduğunu fark eder. Ahaşveroş hızlı davranıp ödül işini çabuk tarafından hallettiği takdirde, Ester'in, Mordehay adına yapacağı olası her türlü isteği kolayca geri çevirebilecektir. Fakat bir problem vardır: Acaba ödül ne olmalıdır?

Tam bu sırada Aman kralın odasına yaklaşmaktadır. Karısının öğüdünü dinlemiş ve Mordehay'ın asılması konusunda izin istemek için sabahın erken saatinde soluğu sarayda almıştır. Ahaşveroş, içeri girmek isteyen kişinin kim olduğunu sorar. Mordehay'ın ödülü konusunda konuşabileceği danışmanlarından birisi olduğunu ümit etmektedir. Normal şartlarda, Aman'ı tanıyan herkes, kralın Mordehay'ı ödüllendirmeyi düşündüğü bir anda içeri girmenin, Aman için hiç de hoş bir tecrübe olmayacağını bildiği için içeri girmemesi konusunda onu uyaracağı halde, Aman'dan tam anlamıyla nefret eden hizmetkarlar, dışarıdakinin Aman olduğunu büyük bir zevkle krala iletirler. Ahaşveroş için bundan daha iyi bir haber yoktur. Zira Ahaşveroş'un fikrince, her iki partiye de davet edildiğine göre, Aman da, Ester'in Mordehay için bulunacağı istek konusunda bilgilidir. Dolayısıyla Aman, bu ödülü belirlemek için en ideal kişidir. Bu şekilde, parti vakti geldiğinde, Ahaşveroş, Mordehay'ın, Aman'ın tavsiyesi yönünde ödüllendirildiğini gururla söyleyebilecektir.

Aman kralın önüne getirilir. Ahaşveroş, Mordehay için olduğunu bildiği takdirde Aman'ın daha yüksek bir ödül talep edeceğini (!) düşünerek, Aman'a, ödüllendirilecek kişinin kim olduğu konusunda bilgi vermemeyi tercih eder ve sorar: "Kralın onurlandırmak istediği kişiye ne yapılmalıdır?" Tanrı, Ahaşveroş'un, sorusunu bu sözlerle sormasını sağlamıştır. Zira Ahaşveroş herhangi bir şekilde parasal bir ödülden bahsetmiş olsa, oldukça zengin olup daha fazla paraya ihtiyacı olmayan Aman, Ahaşveroş'un kendisinden bahsetmediğini hemen anlayacaktır. Ardından da bu ödülün kimin için düşünüldüğünü soracak ve "Mordehay" cevabını alınca da, Mordehay'a iftira atarak, asılması ile ilgili kararın hemen çıkmasını kolayca sağlayabilecektir. Ancak kral sadece onurlandırmaktan söz açınca, Aman, Ahaşveroş'un kendisinden bahsettiğini düşünür: "Hem; kralın onurlandırmak isteyeceği başka kim olabilir ki?"

Aman onurunu düşünmeye başladığı anda, kralla konuşmaya gelişinin asıl sebebi bir anda ikinci plana düşer ve kendisine sıkı bir ödül düşünmeye başlar. Ahaşveroş'a, kralın onurlandırmak istediği kişiye, kraliyet hizmetkarları tarafından, kraliyet elbiseleri giydirilmesi, kraliyet tacının takılması ve kralın atına bindirilerek başkent sokaklarında dolaştırılması; atı çeken bir kişinin de tüm halka "Kralın onurlandırmak istediği kişiye işte böyle yapılır!" diye duyuruda bulunması gerektiğini söyler. Ahaşveroş bu fikre bayılır. Çünkü kralın kasasından para çıkmayacak, kral kişisel hiçbir gayret de göstermeyecektir. Ödülün, Ester'in partisinden önce verilmesi gerekmekte, bu da "hemen" anlamına gelmektedir.