sinagogDua, Tanrı ile aramızdaki bağı kuvvetlendiren, anlamlı bir bağ olmalıdır.

Ama öte yandan uzun süren dua, bazen göz korkutucu bir hale dönüşebilir.

Bu yüzden aşağıda Roş Aşana dualarınızı daha anlamlı hale getirmek için size değişik bakış açılarıyla bir iki fikir sunmak istedik:

1) Beş dakika boyunca kalpten çıkan anlam dolu ve Tanrı'ya yakınlaşma hislerini uyandıran dua, beş saat boyunca etrafa bakarak dudakların oynatılmasıyla yapılan duadan çok daha özeldir. Bu yüzden mahzor yani bayrama özel dua kitabınıza ya hep ya hiç diyerek bakmayın. Her sayfadaki Türkçe anlama bakarak kendinizi Tanrı'ya daha yaklaştırın, O'na yalvarın. Eğer tüm bir sayfayı bu şekilde geçirebildiyseniz, iyi yoldasınız demektir. Geçiremediyseniz, merak etmeyin, Roş Aşana günü okunması gereken çok duamız var, bir sonraki sayfaya ilerleyin

2) Türkçe dua kitabına sahip olduğunuz için her duayı kelime kelime anlayacağınızı, bu sayede Roş Aşana tecrübenizin kendinize çok büyük bir etki yapacağını düşünmeyin. Her dua ile Tanrı'ya yaklaşmak bazen çok zor bir hal alabilir.

3) Duaları yavaşça ve ne söylediğinizi anlayarak okuyun. Cemaatten geri kalmaktan çekinmeyin. Olabilecek en kötü şey, geri kalırsınız. Geri kaldığınızı fark ettiğiniz an yanınızdakine, başka konulara dalmadan, hangi sayfada olduğunuzu sorabilirsiniz.

4) Eğer bir cümle sizi duygulandırdıysa, o cümleyi, kendiniz duyacağınız şekilde tekrar etmekten çekinmeyin. Eğer gerçekten cesursanız, gözlerinizi kapatıp bu cümleyi tekrar tekrar söyleyin.

5) Roş Aşana ve Yom Kipur'da sinagogda oturduğunuz an, dünyanın dört bir tarafında sizinle birlikte milyonlarca Yahudi ile tek yürek olduğunuzu düşünün.