halaŞemot-Çıkış 16:22-30, Cuma günleri Şabat için yemeğin nasıl hazırlanması gerektiğini anlatır.

Ve altıncı gün herkese iki parça olmak üzere her zamankinin iki katı mana (ekmek) topladılar. Ve topluluğun reisleri Moşe'ye gelerek bunu bildirdiler. Moşe onlara şöyle söyledi: Bu da Tanrı'nın bana söyledikleridir:

Yarın kutsal dinlenme günüdür; Efendinize kutsal Şabat'dır. Pişireceklerinizi pişirin, haşlayacaklarınızı haşlayın ve arta kalanları sabaha kadar kendiniz için saklayın.

Şemot-Çıkış 31:16-17: Şabat'ın Tanrı ile Yahudiler arasında bir antlaşma olduğunu belirtir.

Nerede olursa olsun İsrael Oğulları Şabat'ı koruyacaktır ve bu, tüm nesiller boyunca daimi bir antlaşma olarak var olacaktır.

Şemot-Çıkış 35: 1-3: Tanrı Şabat günü ateş yakılmamasını emretmiştir.

Tanrı'nın yapmanızı emrettiği şeyler şunlardır: altı gün boyunca işinizi yapacaksınız ancak yedinci gün sizin için kutsal bir gün olacak; Efendinize kutsal dinlenme günüdür. Herhangi bir iş yapacak olan kişi öldürülecektir. Şabat günü oturduğunuz yerlerde ( meskenlerinizde ) ateş yakmayacaksınız.

Vayikra -Levililer 23:1-3: Şabat dinlenme ve toplanma günü olarak duyurulmuştur.

Kutsal toplantılar olarak ilan edeceğiniz Tanrı'nın bayramları benim bayramlarımdır. Altı gün boyunca iş yapılacak ancak yedinci gün kutsal dinlenme günü Şabat'dır; kutsal toplanma günüdür. Hiç bir iş yapmayacaksınız. Tüm meskenlerinizde Tanrı'ya Şabat'dır.

İşaya 58:13-14: Şabat'ı onurlandırmanın ödülüdür.

Eğer Şabat gününden dolayı ayağını çekersen, benim kutsal günümde işlerini yapmazsan o zaman kendini Tanrı'da sevindirirsin. Seni dünyanın yüksek yerlerine bindirir, babanız Yaakov'un mirasını sana veririm.

İşaya 66:23: Şabat evrensel ibadet günüdür.

“Yeni aydan yeni aya, bir Şabat gününden diğerine bütün etler önümde tapınmak için gelecek” dedi Tanrı.

Yeremıa 17:24,25,27: Şabat'ın korunmasından dolayı Yeruşalayim'in zaferi kutlanacaktır.

Şabat günü bu şehrin kapılarından içeri yük getirmeyerek, hiç iş yapmayarak beni dinlerseniz o zaman krallar, prensler David'in tahtı üzerine oturarak bu şehrin kapılarından girecekler. Ancak Şabat günü Yeruşalayim'in kapılarından girerek ve yük taşıyarak Şabat günümü kutsal saymazsanız o zaman kapılarınızda ateş yakacağım ve bu ateş sönmeyecek.

Hezekiel 20:10-13,17-22: Tanrı İsrael'in Şabat'ı önemsemeyişine öfkelenir.

Nehemıa 13:15-22: Yahudiler'i Babil sürgününden İsrael topraklarına geri getiren Peygamber Nehemya Şabat'ın korunmasını mecbur tutar.

Yeruşalayim'in kapıları Şabat'tan önce karanlık olduğunda kapıların kapanmasını ve bir dahaki Şabat'a kadar açılmamasını emrettim. O zamandan itibaren Şabat günü gelmediler.

Şabat Nedir?

Mistik Anlamı

Haftanın altı günü bir şeyleri inşa ederek, bir şeyleri başarmak için çabalayarak dünya ile yarışırız.

Devamını Oku...

Şabat'ın Tarihi Gelişimi

Yahudilerin, yaşadıkları her yerde Şabat'ın korunmasına yönelik kavramları açıklamaya hazır olmaları gerekiyordu.

Devamını Oku...

Tora'dan Kaynaklar

Şemot-Çıkış 16:22-30, Cuma günleri Şabat için yemeğin nasıl hazırlanması gerektiğini anlatır.

Devamını Oku...
Tümünü Gör...