adamBu hikayeyi, Yeruşalayim'de yaşayan Rabi Benji Levene'den öğrendim.

Rabi Benji, çocukken babası Rabi Hayim Levene'nin, Jersey şehrinde, Rabi Y.Bloch'un uzun seneler görev yaptığı sinagoga nasıl başvurduğunu anlatır.

Bu görev için başka adaylar da olduğu halde, göreve Benji'nin babası seçilmiştir. Seçim komitesinin başkanı sonucu bildirmek için Benji'nin babasını çağırdığında, babası ona teşekkür etmiş ama kesin cevabını bildirmeden önce bir haftaya ihtiyacı olduğunu bildirmiştir. Başkan bu duruma şaşırır ama kabul eder. Haftanın sonunda Benji'nin babası görevi üstlendiğini haber verir. Babasının neden bu şekilde davrandığını, Benji ancak yıllar sonra öğrenecektir.

Benji, " Jeysey City'deki cemaate yerleştikten sonra, babam her Cuma sabahı Rabi Bloch'un dul eşini ziyaret eder, bazen beni de yanına alırdı." diye anlatırdı. " O mütevazı apartmanda bir kaç kat yukarı çıkardık. Kadınla bir saat kadar otururduk. Babam, cemaat haberlerinden bahsederdi ona. Bir keresinde, babamın yapacak bir işi olduğundan izin istemiş, beni kadınla birlikte bırakmıştı. Kadın da bana kola ve kurabiye ikram etmiş, ardından " Sana hiç bir zaman unutmanı istemediğim bir öykü anlatacağım" demişti."

"Babandan buradaki hahamlık görevini kabul etmesi istendiğinde, kesin bir cevap vermek için bir haftaya ihtiyacı olduğunu söylemişti. Neden böyle davrandığını biliyor musun? Çünkü önce gelip beni görmek istemişti... Buraya geldiğinde, "Uzun yıllar boyunca bu cemaatin "first lady"si olduğunuzu biliyorum. Bunca yıl sonra, bir başkasının, eşinizin yerini almasının sizin için çok zor olacağının farkındayım. Kurul benden bu görevi üstlenmemi istedi ama ben henüz kesin bir cevap vermedim. İlk olarak, izninizi almak için sizi görmek istedim. Eğer bu görevi almamı isterseniz alacağım ama herhangi, bir nedenle burada olmamı istemiyorsanız, hemen ayrılacağım." demişti bana..."

Dul kadın, bana o anda ağlamaya başladığını ve babama, "Eşim artık burada değil... Beni düşünen ve benim duygularımı önemseyen artık kim kaldı ki? Bugün iznimi almak için buraya gelmeniz beni çok duygulandırdı." dediğini söyledi. Bir an durdu: "Ona sadece hahamlık görevini üstlenmesini değil, artık benim oğlum olduğunu da söyledim" dedi.

"Daha sonra, gözlük camlarındaki gözyaşlarını silerek devem etti: 'Ancak ben onaylayınca baban gidip görevi kabul ettiğini söyledi. Ve ilk sene için, sinagogda hahamlık koltuğuna, eşimin anısına oturmadı. Ve sana şimdi anlattıklarımı hiç kimseye anlatmadı.'"

Benji Levene, bu hikayenin, kendisini çok etkilediğini ve gerçek sevgi ve dindarlığın ne demek olduğunu, okuduğu onlarca etik kitaptan daha iyi gösterdiğini söyledi. "Bir başka insanın duygularına karşı hassas olmanın, insanın kendi statüsünden, konumundan veya gücünden daha önemli olduğunu öğrendim" dedi. "Babamın o davranışı, benim için, bir hahamın, bir Yahudinin, hatta aslında bütün insanların birbirlerine karşı nasıl davranması gerektiği hakkındaki bir ders olarak kaldı...."

Rabi Benjamin Levene'den
Rabi Jack Riemer aktardı.

***

Rabi Benjamin Levene, 1973'te İsrael'de hahambaşılık yetkisini kazanmıştır. Yeruşalayim'in Zaddik'i Büyük babası Reb Arya Levin gibi, Benji, dünyanın dört bir yanındaki, Yahudiler'in sevgi ve saygısını kazanmıştır. Bugün, eşi ve on çocuğuyla Yeruşalayim'de yaşamaktadır. Kendisine This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. adresinden ulaşılabilir.

Rabi Jack Riemer, Ulusal Rabinik Network'un kurucusu ve Torah Fax'ın editörüdür. Susan'la evli olup Nathan, Naomi ve Sterling adında torunlara sahiptir. Kendisine This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. adresinden ulaşılabilir.