Yazdır

Azizlere yakışır davranışlarla ilgili bir öykü okuyanlar öyle güçlü bir etki altında kalırlar ki, günü geldiğinde kendilerini benzer bir durumda bulduklarında, o öyküyü okumuş oldukları için çok farklı bir şekilde hareket ederler.

Gittiği her yerde Yahudi sevgi ve müziğini etrafına yayan ozan Rav Shlomo Carlebach hakkında yazılmış çok özel öyküler var. İşte bu öykülerin toplandığı Yitta Halberstam Mandelbaum'un Aziz Kardeş isimli kitabından bir alıntı:

O sabahki Toronto-New York seferi ağzına kadar doluydu. Uçakta tek bir yer bile kalmamıştı. Havayolları yetkilisi, beklemekte olan yolculara seslenerek şöyle bir ricada bulunuyordu: "Çok önemli sağlık problemleri olan ve bu yüzden de bir an önce New York'a dönmesi gereken iki kişi var. Aranızdan yerini bu kişilere terkedecek iki gönüllü arıyorum. Bundan sonraki sefer üç saat sonra. Sizden çok büyük bir özveri istediğimizin farkındayız. Sizi bu kararı vermek zorunda bıraktığımız için de özür dileriz. Aranızda, bu kişilere yardımcı olmak için fedakarlık yapacak birileri var mış"

Kalabalığın içinden hemen bir el havaya kalktı. "Ben hazırım," diye haykırdı kalpten gelen bir ses... Bunu söyleyen Shlomo Carlebach'tı. Carlebach'ın çok meşgul bir adam olduğu göz önüne alındığında bu davranışı ne kadar da etkileyiciydi. O aralar Carlebach, konserden konsere koşturmakta, insanlarla gece geç saatlere kadar toplantılar yaparak onlara danışmanlık hizmeti vermekteydi.

Bu koşuşturması göz önüne alındığında, o sabah havaalanında bulunan kişiler arasında acilen geri dönmesi gereken biri varsa, o da Shlomo'ydu. Her dakikası çok değerliydi. Kaybedecek bir dakikası bile olmamasına rağmen, mucizevi bir şekilde zaman konusunda aralarında en cömerti de oydu. ***