saatBiri hakkında veya bir kişiye yönelik "kötü" bir şey söylemeden yirmi dört saat geçirebilir misiniz?

Bir Rav cemaatine bu şekilde davranmayı önerdiğinde bazı kişiler, bir başkası hakkında en az bir "kötü şey" söylemeden tam bir günü geçiremeyeceklerini ifade etmişlerdi.

Bunun üzerine Rav onlara şöyle karşılık vermişti: "Demek ki sizin ciddi bir sorununuz var. Eğer ben size, bir gün boyunca, alkol içmeden durup duramayacağınızı sorsam ve siz bana bunun mümkün olmadığını söyleseniz, ben sizin birer alkol bağımlısı olduğunuza kanaat getiririm. Aynı şekilde hiç sigara içmeden bir gün bile geçiremeyeceğinizi ifade etseniz, sizin nikotin bağımlısı olduğunuz kararına varırım. Ve eğer biri hakkında veya bir kişiye yönelik 'kötü' bir şey söylemeden bir gün bile geçiremeyeceğinizi beyan ediyorsanız, konuşma denetimini kaybettiğinizi düşünmeye başlarım. Bu konuda kontrolü geri kazanmak için de ciddi bir şekilde özen göstermeniz gerektiği kanısına varırım."

Eğer siz de bu deneyi gerçekleştirmek istiyorsanız, önce saatinizi kontrol edin. Ve kendi kendinize (çok özel bir durumla karşılaşmadığınız müddetçe), başkası hakkında olumsuz bir şey söylemeyeceğinize söz verin. Bu yirmi dört saat boyunca da, başka insanlarla olan ilişkilerinizde konuştuklarınızı devamlı olarak denetlemeye çalışın, öfke ve başkalarını yargılama dürtülerinizi kontrol altında tutun. Eğer yine de bir tartışmaya girmeniz gerekiyorsa bunu adil bir şekilde yürütmek için elinizden geleni yapın, fikir ayrılıklarının söz düellosuna veya karşılıklı sözlü kötülemeye dönüşmesine izin vermeyin. Bunun dışında bu gün boyunca, olumsuz söylentiler yaymamaya, birey veya grup olarak başkalarının itibarı ile oynamamaya özen gösterin.

Başka bir deyişle, bu yirmi dört saat boyunca, "Altın Kural"ı izlemeye çalışmalı, başkaları hakkında ve başkalarına yönelik fikirlerinizi ifade ederken, başkalarının size ve sizin hakkınızda konuşurken göstermelerini istediğiniz dürüstlük ve şefkati uygulamaya dikkat etmelisiniz.

Bir Rav büyükannesinin çok hoşlandığı bir deyişini şöyle aktarıyordu: "Herkes güzel olma 'yeteneğine' sahip değildir, ancak ağzımızdan çıkan her sözün güzel olmasını sağlamak elimizdedir."

Bu deneyi uygulamaya hazır olduğunuzda saatinize bakıp yirmi dört saatin ne zaman başladığını bir yere not edin.

Bir gün boyu temiz, şifa veren sözler dileğiyle...