Tarih kelimesini ilk olarak okulda duymuşsunuzdur. “İbrani Tarihi” de Yahudi toplumunun ilk bireylerinden de daha eski , ilk insana hatta dünyanın yaradılışına kadar dayanır. Peki bu tarihi kim yazdı ve daha yazı bulunmadan bu bilgileri nasıl nesilden nesile aktardık ?

Hepiniz herhalde Moşe’yi bilirsiniz. Hani o sepet içinde nehre bırakılan bebek Moşe.
On Emir” levhalarıyla Sinay Dağı’ndan inip bize Tora’yı veren Moşe Peygamber.
 
Biraz karıştı galiba ; tarih, Tora , On Emir, Moşe...?
 
 
 

Şimdi de size bunları daha iyi açıklayacak bölüme geçelim :

Anne, babanız ve büyükleriniz sizleri eğitirken birtakım kurallardan bahsederler. Bunlar genellikle sözlü söylenen kurallardır. ( Yemeğini yemeden önce ellerini yıka, dişlerini fırçala, arkadaşlarınla iyi geçin , saygılı ol ...gibi ) . Sonra okula başladığınızda bu kurallara yazılı kurallar da eklenir ( Sınıfta top oynamayın, söz istemeden konuşmayın, sigara içilmesi yasaktır ...gibi ) Tüm bu kurallar , sizlerin iyi bir insan olarak yetişmeniz ve tehlikelerden korunmanızı sağlamak için konulmuştur. Aynı şekilde Tanrı da bizim mutlu olmamızı ve iyi yaşamamızı istemektedir. Bunun için de bize birtakım kurallar vermiştir. Bunların bir kısmı sözlü bir kısmı da yazılıdır. İşte Tora da tüm bu kuralları kapsar.


Peki burada tarihin ne işi var diyeceksiniz ?

Anne babanız size bir örnek vermek istediklerinde kimlerden bahsettiklerini bir hatırlayın. Ya kendilerinden ya da kendi anne,babalarından, büyüklerinden örnekler verirler. Onların yaşadıkları deneyim daima bize ışık tutar. Tora da böyledir. Atalarımızın yaşadıkları, yaptıkları yanlışlar, doğrular, geçirdikleri zorluklar ve Tanrı’nın yaptığı mucizeler hepsi örnek alacağımız bir kaynaktır.
 

Tanrı’yı anlamamız için dünyanın kuruluşunu - Tanrı’nın dünyayı ve insanı yaratışını bilmemiz gerekir. İşte tüm bu bilgileri içeren Tora’yı Tanrı , Moşe aracılığıyla tüm İsraeloğulları’na verdi. Sinagoglarda gördüğümüz Sefer Tora o gün verilen Tora’nın aynısıdır. Tarihimizi ve yaşam kurallarımızı daima hatırlamak ve aktarmak için her hafta bir bölümünü okuyarak 1 yılda tüm Tora’nın okunmasını tamamlarız. Okunmanın tamamlandığı günü de neşeli bir bayramla kutlarız. ( Simhat Tora ) Sefer Tora’larla sinagoglarda dans ettiğimiz gün.

Tora 5 kitapta toplanmıştır ve her kitap içinde bölümlere ayrılır. Her kitap tarihin bir bölümünü anlatır. Biz burada sizlere bu kitapları , her hafta okunan kısmın adlandırıldığı ( Peraşa ) şekliyle sunacağız.

Bir sonraki sayfada bu beş kitabın adlarını ve içerdikleri Peraşaların isimlerini ve her peraşanın içeriği hakkında küçük bilgiler bulacaksınız.

Hadi şimdi hep beraber bir sonraki sayfaya geçelim ve tarih içindeki yolculuğumuza başlayalım ...

Copyright © 2011 SEVIVON. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu sitede kullanılan tüm içerik ve görsellerin kullanım hakları Sevivon'a aittir.
İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz.